En bunad ble til…

I år har jeg endelig gjort noe som jeg har utsatt i ca 2 år, nemlig sy inn bunaden min. Må innrømme at det er en ganske så deilig følelse å måtte sy inn bunaden, men litt små kjedelig jobb. Og mens jeg var i gang fikset jeg et par andre ting som har irritert meg en stund, f.eks sy inn skuldrene,

  og hevet skjørtet så det ligger høyere på midjen.

Det fikk meg til å tenke på når jeg faktisk laget bunaden, det er sju år siden nå! Siden konfirmasjon er ikke like stort i Australia fikk jeg bunad i 21års dagen min – som er en stor bursdag i Australia. Men, jeg fikk ikke en ferdiglaget bunad, neida jeg fikk alt stoff og tilbehør som skulle bli til en bunad. Fordi i familien min har alle laget sin egen bunad, og jeg skulle ikke vær annerledes.

Jaja…det kan ikke være SÅ vanskelig å lage en bunad…

Valget om hvilken bunad jeg skulle ha var lett. Jeg er stor tilhenger av at man skal ha en bunad fra der du har tilknytning til, det er viktig at det er en historie bak bunaden. Da var det selvsagt Rogalandsbunad jeg skulle ha, siden det er der hele min norske familie er fra. Men så lett er det ikke med denne bunaden, siden det finnes i alle fall sju forskjellige typer mønstre på broderiet og ti-talls valg på type vest. Valget falt på Løland-mønsteret, siden den er fra Suldal, og er nærmest der barndomshjemmet til min Mormor ligger. Vi har også fine sommerminner fra 90tallet når vi besøkte grandonkel Mikkel på gården på Bleskestad.

Da satt jeg i gang med broderi, og det er det nok av på Rogalandsbunaden!! Jeg hadde ikke brodert noe særlig fra før av, men vanskelig er det faktisk ikke. Det er derimot en utrolig tålmodighetsprøve! Man må ta seg gooooood tid så det ikke blir for stramt, og at stingene sitter så fint som det kan. Jeg hadde ingen hastverk og brukte late søndager på sofaen med en lupe hvilende på brystet. Jeg begynte i sommer 2007 og ble ferdig med hele bunaden påsken 2008.

Påskeferien brukte jeg på å montere bunaden. Dette hadde jeg aldri klart uten ekspert hjelp fra Mormor og grandtantene mine ❤

Og så bevist på at jeg også sydde litt, og ikke fikk Mormor til å sy alt… 😛

Det er faktisk ganske så stas å ta på bunaden vært år og tenke hvor mye av min sjel er lagt i den. Samtidig så kjenner meg ikke igjen i den galingen som tenkte det var en selvfølgelighet å lage bunad i alder 21år! Jeg husker når jeg holdte på så skulle gjerne tipset bladet som «Hjemmet» eller «Allers» om «historien min». Hihi jeg så for meg overskriften – Kom fra Australia: laget sin egen bunad. 

Neste prosjekt blir cape til bunaden – som jeg snakker om hvert år! Også siden jeg er nå gift så må jeg begynner å  spare til en konebelte – mer bling takk!

og her har du et bilde av herligheten!

Bilde av: Andrew Aitken
Bilde av: Andrew Aitken

Oi! Ser jeg har lommen på feil siden, unnskyld bunadspolitiet!

Og litt flere bilder fra årets 17.mai feiring!

og en liten hilsen fra bursdagsjente:

IMG_7221


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s